Onze Boomgaard

In onze boomgaarden, die we overigens volledig volgens de regels van de biologische landbouw onderhouden, hebben we een mooie verzameling van allemaal oudere variëteiten aangeplant. Het uitgangspunt ligt hierbij op de smaak van de vrucht én de weerbaarheid van de boom. Daarom is gekozen voor hoogstambomen (die minder vatbaar zijn voor de meest courante ziekten en plagen) en oudere variëteiten (die op zich ook al minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen).

Hoogstamboomgaard Lebbeke.jpg

In onze boomgaard in Nijverseel staan er kerselaars, pruimelaars, appelaars en perelaars. De kersenvariëteiten zijn zo gekozen dat we het hele kersenseizoen kunnen oogsten. 20160820_112759.jpg
De oogst  start met de vroegste soorten (Early rivers en burlat) begin juni en eindigt met de zwarte krakers pas half juli. Andere rassen die we hebben staan  zijn o.a. hedelfinger, Bigarreau’s, brabanders, ….

 

 

In lebbeke zijn enkel appelbomen aangeplant. Ook hier is gekozen voor oudere, robuuste variëteiten. Enkele voorbeelden: court pendue, sterappel, boskoop, jacques lebel, ijzerappel, keiing, keuleman, berglander, alkmene, oogstappel en verschillende reinettes…

Ook hebben we enkele perebomen staan (o.a. jefkespeer, legipont en zomerkeizerin) en pruimelaars (met o.a.  de overheerlijke conducta’s en sint-anna späth).

Ondanks de onmiskenbare voordelen van hoogstamboomgaarden qua smaak, sterkte en natuurwaarde, is de aanplant van een nieuwe boomgaard vaak economisch zeer moeilijk. 20160820_132517.jpg
De productie komt pas na 15 jaar op volle toeren terwijl bij een klassieke aanplant van laagstambomen dit bij appels reeds van het derde jaar is.  Daarom hebben we voor een deel van onze boomgaarden gebruik gemaakt van het wijkers-blijvers principe. Hierbij worden hoogstammen en laagstammen door elkaar gezet. De laagstammen zorgen voor een snelle opstart van de fruitproductie. Na 12-15 jaar, wanneer de hoogstammen in volle productie komen, worden deze laagstammen verwijderd en blijven enkel de hoogstambomen over en kunnen deze tot wel 100 jaar worden. In de percelen waar ook laagstam gezet wordt, houden we onze vrije-uitloopkippen. In de percelen met enkel hoogstambomen, doen we aan agroforestry (tussen de rijen bomen telen we aardappels en voederbieten) en lopen onze houtlandschapen. Zo wordt alle oppervlakte tweemaal benut.

Vanaf 2017-2018  verwachten we onze eerste voorzichtige kersen en appeloogst (afkomstig van de laagstammen), vanaf 2019 zal de productie op volle toeren komen en hebben we normaal ook ons bio-label voor fruit.

20160711_154129.jpg