Onze Kippen

20160715_130833.jpg

Een dag oude kuikentjes (zo komen ze bij ons op de boerderij).

De nieuwste tak op ons bedrijf, een tak waar we heel trots op zijn, is de productie van vrije uitloopkippen. Onze kippen worden op de best mogelijke manier opgekweekt en dat vertaalt zich in een zeer intense smaak! Waarom zijn we zo trots op onze kipjes? Omdat we hierbij volop gaan voor een duurzaam en lekker product en bovendien kleinschaligheid kunnen garanderen.

Maar bovenal is het gewoon lekker vlees: de trage groei, de beschikbaarheid van gras en kruiden en de bewegingsvrijheid van het dier zorgen voor sterkere dieren en smaakvoller vlees.

20160820_111629

Ongeveer 5 weken oude kip.

Dierenwelzijn

20160820_112906

3 maanden oude kip

Met een partner die 5 jaar lang onderzoek gedaan heeft rond het welzijn van boerderijdieren is het niet verwonderlijk dat we dierenwelzijn belangrijk vinden.

Het dierenwelzijn wordt onder meer gegarandeerd door te werken met zeer kleine groepen (momenteel een 60-tal dieren per groep en maximaal 120 dieren). Dit garandeert de rust in de groep (de dieren kennen elkaar).

We werken met traaggroeiende rassen die we bovendien niet forceren in hun groei. Dit vermijdt een te sterke groei wat allerlei welzijnsproblemen met zich kan meebrengen. De dieren blijven op die manier tot minimaal 100 dagen op het bedrijf (2 maand langer dan in de klassieke pluimveehouderij en één maand langer dan in de biologische houderij).

20170701 kip 2

Vanaf week 5 hebben ze toegang tot een vrije uitloop (mimimaal 4m² per kip): de kippen lopen zo meer dan 2/3e van hun leven buiten. Voor ze 5 weken zijn is een buitenloop onverantwoord omwille van de warmte die ze dan nodig hebben en het gevaar voor predatie voor roofdieren (vogels, vossen, marters, ratten,…). De aanwezige fruitbomen in de uitloop  geven de nodige beschutting voor de dieren wat opnieuw belangrijk is voor de rust van de dieren.

20160715_130906

Infraroodlampen houden de kuikens warm.

De eerste twee rondes van kippen (half september 2016 en eind oktober 2016) kunnen nog niet het certificaat bio dragen (omwille van de verplichte omschakelingstijd van de uitloop) maar vanaf december 2016 zullen onze kippen het bio-label dragen.

Duurzaamheid

De milieudruk wordt zo beperkt mogelijk gehouden.

De huisvesting gebeurt in mobiele stallen die na elke ronde worden verplaatst. Hierdoor vermijden we dat de kippen het hele jaar door op hetzelfde perceel lopen en er zo teveel (kippen)mest op de grond zou terechtkomen. De mobiele stal is zelf ontworpen en bestaat uit makkelijk reinigbare materialen zodat elke nieuwe ronde in een propere stal kan starten! Na elke ronde blijft ook het perceel 3 maanden braak liggen: dit voor zowel het vermijden van overdracht van ziektes als voor de hergroei van het gras.

20160820_112726.jpg

Links zie je een rij laagstamkersen en rechts enkele van onze hoogstambomen.

In de uitloop staan ook de laagstamkersen. Deze combinatie zorgt enerzijds voor beschutting voor de dieren, anderzijds zorgt het ook voor benutting van de ondergroei (gras) van het perceel.

Naast het gras en andere kruiden uit de uitloop, is door het gebruik van biovoeders gegarandeerd dat onze voeders hoofdzakelijk lokaal geteeld worden. Onze kippen hebben dus bijzonder weinig voedselkilometers.

20160820_112732.jpg